Intervence en coronavirus

De maatregelen die de overheid bekend heeft gemaakt, als gevolg van het coronavirus, hebben een groot effect op onze organisatie. We begrijpen dat dit vragen oproept bij de gezinnen waar onze gezinsmanagers werkzaam zijn. In ons nieuwsbericht lichten we toe wat de maatregelen rondom het coronavirus betekenen voor onze hulpverlening.

Heetst van de strijd

Bij het eerste contact met een gezin komt soms veel emotie kijken. Corine: “Je ontmoet de ouders vaak in het heetst van de strijd. Of het nu gaat om een vechtscheiding waarbij ouders het niet eens worden over de omgang met hun kinderen of een uithuisplaatsing; ouders blijven altijd vechten voor hun kind. In eerste instantie zitten ze dan ook niet op mijn komst te wachten. Ik maak altijd vooraf een inschatting of het kennismakingsgesprek bij het gezin thuis kan plaatsvinden. Soms is het kantoor van Intervence een veiligere keuze voor mijzelf als gezinsmanager of is het kantoor een neutralere plek voor het gezin. Toch is een huisbezoek ook waardevol. Je ontmoet het gezin dan in hun eigen, vertrouwde omgeving. Ook kun je dan meteen zien hoe de leefomgeving van het kind eruitziet.”

“Ik maak uiteindelijk met mijn team een inschatting van de situatie en beslis over de veiligheid van het kind. Zodra de ouders dit inzien en het plan omarmen, kunnen we stappen zetten.”

Belang kind voorop

Vanaf de eerste kennismaking probeert Corine altijd het vertrouwen van het gezin te winnen en hen mee te nemen in haar rol als Jeugdbeschermer “Ik ben geen hulpverlener, maar heb de taak om regie te voeren. Ik vind het belangrijk dat het gezin weet wat ze van mij kunnen verwachten. Met behulp van de informatie die ik van het gezin, het kind, de school en eventueel betrokken hulpverleners krijg, maak ik samen met mijn team een inschatting van de situatie. We maken een plan om de veiligheid van het kind terug te brengen. Het belang van het kind staat hierbij voorop. Zodra de ouders dit inzien en het plan omarmen, kunnen we stappen zetten. Als jeugdbeschermer kan ik namelijk écht het verschil maken voor een gezin”, legt Corine uit.

Samenwerken

Als jeugdbeschermer begeleidt Corine zo’n vijftien gezinnen. Op de vraag wat haar werk leuk maakt, antwoordt ze: “Dat geen dag hetzelfde is! Dit maakt het werk echt afwisselend. De ene dag ga ik op huisbezoek en de andere dag zit ik in de rechtbank voor een zitting. Maar ook het contact met andere jeugdbeschermers, hulpverlenende instanties en de rechtbank vind ik erg waardevol. Door goed samen te werken, kan ik een goede inschatting maken van de veiligheid en ontwikkeling van het kind. Hoewel ik eindverantwoordelijk ben, nemen wij grote beslissingen altijd gezamenlijk als team. In een casuïstiekoverleg met collega-jeugdbeschermers en gedragswetenschappers komt iedere case aan bod. Samen kijken wij naar de juiste oplossing. Altijd in het belang van het kind.”

Ook werken als jeugdbeschermer bij Jeugdbeschermer west?

Houd jij je net als Corine staande in onstuimige situaties met complexe gezinsproblematiek? En wil je als jeugdbeschermer kinderen een veilige en stabiele leefomgeving bieden door de regie op de zorg te coördineren? Misschien ben jij dan wel de toekomstige collega voor één van onze teams in de regio’s Walcheren, Oosterschelderegio of Zeeuws-Vlaanderen!